YΛĞMUЯ Arkeolog
Mesaj Sayısı : 201 Kayıt tarihi : 14/09/10
| Konu: Düğünlerde niçin pasta kesiliyor? Çarş. Eyl. 15, 2010 12:09 am | |
| Günümüzde düğüneevlenen çift tarafından bir pastanın kesilmesiyle başlanılması vazgeçilmez bir adet haline gelmiştir. Pastanın kat kat yüksekliği biraz da sosyal statü olarak görüldüğünden gelin ile damatboylarını aşan bu pastalarıkılıç gibi uzun bir bıçak kullanarak ancak kesebiliyorlar.
Buğdaytarih boyunca bereketdoğurganlık ve mutluluğun sembolü olduğundan başlangıçtadüğün törenlerindeiyi temenniler gelinin başına buğday dökülerek sunuluyordu. Evlenmemiş veya evlenmeyi bekleyen genç kızlarkısmetleri açılsın diye bu buğday duşunun kendilerinin de başlarına isabet etmesi için uğraşırlardı.
Tıpkı günümüzdegelinin elindeki buketten fırlattığı çiçekleri aynı inanışla yakalamaya çalışan genç kızlar gibi. Romalılar devrinin başlangıcında aşçılar çok saygın bir meslek grubunu oluşturuyorlardı ve bu aşçılar milattan yaklaşık
100 yıl önce adeti biraz değiştirdiler. Bu buğdaylarla küçüktatlı kekler yaptılar. Kekler şüphesiz gelinin başına atmak için değilyemek içindiama bir şey atmayı alışkanlık haline getirenler bu tatlı kekleri de gelinin başına atmaya devam ettiler.
Daha sonraları bu adetin devamı olarakdüğüne getirilen keklerin bereket getirmesi için gelinin başı üstünde ufalanmasıardından da evlenen çiftin bu kek kırıntılarını birlikte yemesi gibi bir adet başladı.
Zaman geçtikçe misafirler de evlerinden getirdikleri fındıkfıstıkkurutulmuş meyveler ve bala bulanmış bademlerle düğün törenine katkıda bulunmaya başladılar.
Adet hızla Avrupa'nın batısınaoradan da İngiltere'ye geçtiİngiliz aşçılar kekleri bir çeşit biraya batırıp kendilerine has düğün pastalarını yarattılar. Ortaçağın başlarında ise bu adet bir süre unutuldu. Gelinin başına buğday ve pirinç dökülmesi tekrar moda oldu.
Ne zaman kidekoratif ve süslü bisküvileryağlı çörekler ortaya çıktıadet yine değişti. Misafirler bunları evlerinde yapıp düğüne getirmeye başladılar. İngiltere'de ise bu getirilenler üst üste yığılmaya başlandı. Yiyecek yığını ne kadar yük¤¤¤¤e o kadar iyio kadar çok bereket habercisi idi. Evlenen çift bu yığının üzerinden birbirlerini öptükten sonra öncelik gelinde olmak üzere yiyecek tepeciğinin yenilmesine başlanıyordu.
İngiliz ve Fransız aşçılar arasındaki yaratıcılıken iyien dekoratif ve en lezzetli pastayı yapma yarışı süreci içinde düğün pastası adeti de yayıldıkça yayıldıdüğün törenlerinin olmazsa | |
|